یکی از تکنولوژیهای محبوب وبمسترها CDN که مخفف کلمات Content delivery network و به معنای شبکه توزیع محتوا است که با آن میتوانند سرعت بارگذاری و نمایش سایت یا وبلاگ خود را افزایش دهند, به صورت خلاصه شبکه تحویل محتوا که به اختصار CDN نیز گفته میشود یک شبکه بزرگ از سرورهایی است که در چندین نقطه دنیا مستقر هستند و به صورت جغرافیایی توزیع شدهاند. با استفاده از CDN محتوا با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربر از طریق نزدیکترین سرور به کاربر ارائه داده می شود. این سرویس در افزایش سرعت تحویل محتوا و پهنای باند در وب سایتهای با ترافیک بالا و وب سایتهای جهانی مانند گوگل، یاهو، فیس بوک و … بسیار تاثیرگذار است.
همانطور که میدانید سرعت بالای بارگذاری سایت برای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجوگر ( SEO ) نیز نتایج مثبتی دارد.
به این مجموعه که در نقاط مختلفی داری سرور هست و بسته به محل درخواست، اون رو به نزدیکترین سرور هدایت میکنه، Content Delivery Network میگوییم. در واقع CDN رو میشه به صورت شبکه ای از کامپیوترهایی با وظیفه ارسال اطلاعات درخواستی به کاربر در کمترین زمان و انتخاب مناسبترین مسافت، تعریف کرد.
شرکتهای بزرگ مثل یاهو، مایکروسافت، فیسبوک و گوگل، برای خودشون چنین شبکه ای رو به صورت خصوصی دارند. و شرکتهای دیگری هم هستند که این سرویس رو به مشتریهاشون در قبال پرداخت هزینه ای ارایه میدهند. برای نمونه میشه از شرکتهایی مثل http://www.akamai.com و سرویس cloudfront شرکت آمازون نام برد.
CDN رو یکی از اهداف Cloud Computing هم میشه نام برد به این مفهوم که فایلهای شما مهم نیست در چه مکان فیزیکی قرار گرفته اند، مهم اینه که چجوری میشه به اون دسترسی پیدا کرد.
مزایای استفاده از CDN چیست ؟
همانطور که در بالاتر گفتیم CDN بههاست ما قدرت سرورهای چندگانه را میدهد و میتوانیم مزیتهای استفاده از این روش را به صورت زیر لیست کنیم.
۱. افزایش سرعت بارگذاری و نمایش صفحات وب در سیستم بازدید کنندگان
۲. افزایش امنیت سایتها ( بیشتر ارتباطها به صورت غیر مستقیم و محافظت دو چندان هستند )
۳. افزایش مقدار پهنای باند ( برای مثال اگر سرور شما ۱۰ گیگابایت پهنای باند به شما ارائه میکند وقتی شما از یک CDN که دارای ۱۰ node است استفاده میکنید در حقیقت شما ۱۰ * ۱۰ گیگابایت به پهنای باند خود افزوده اید
۴. هزینه بسیار پایین ( دلیل این مزیت توانایی استفاده اشتراکی چندین نفر از سرورها است )
۵. نصب آسان ( نیاز به داشتن تخصص خاصی برای نصب این سرویس بر روی سایت خود ندارید و ارائه دهندگان این سرویس معمولاً افزونههای از پیش ساخته و یا راه کارهایی برای شما دارند که تنها در چند دقیقه امکان استفاده از این سرویس را به شما میدهند )
۶. افزایش سرعت بارگذاری و نتایج مثبت در رتبه سایت شما در موتورهای جستجوگر ( همانطور که میدانید سرعت رابطه مستقیمیبا SEO سایت شما دارد.)
۷. و …
مزیت استفاده از یک فایل در یک CDN بزرگ مثل گوگل و مایکروسافت چیست؟
مزیت اول که در تعریف CDN توضیح داده شد یعنی به نسبت محل ما، سروری انتخاب میشه که فایل رو به ما زودتر برسونه. و اما مزیت دوم چیست؟ تعداد بسیار زیادی از سایتهای اینترنتی هستند از این CDNهای اعلام شده رایگان (گوگل و مایکروسافت) استفاده میکنند. چون آدرس این فایلها ثابت هست و همه سایتها دارن از این آدرس استفاده میکنند بنابراین شانس اینکه این فایل روی کامپیوتر کاربر شما قرارگرفته شده باشه بسیار بالاست. زیرا اگر کاربر، به اولین سایتی بره که از این قابلیت استفاده میکنه، این فایل مثل همه فایلهای دیگه برای مرورگر، درهارد کامپیوتر دانلود میشه و ذخیره میشه. به این ترتیب، مرورگر اگر در سایت دیگه ای به همین آدرس فایل برسه، اون رو دیگه دانلود نمیکنه و به همون فایلی که قبلا دانلود کرده رجوع میکنه و استفاده میکنه. بنابراین شما میتونین به اندازه حجم اون فایل، سرعت لود شدن سایت خودتون رو جلو بندازید.
معایب استفاده از CDN
1. هزینه
مسلماً برای وب سایتهای کوچک و با ترافیک کم به صرفه نیست
2. عدم کنترل مستقیم
تغییرات ایجاد شده باید توسط ارائه دهنده سرویس CDN طی یک بازده زمانی انجام پذیرد و لحظهایی نیست. این امر میتواند برای طراحان وب مشکل آفرین باشد.
3. لحاظ کردن موقعیت های جغرافیایی
با توجه به آمار کاربران و اینکه مراجعه کنندگان به وب سایت شما بیشتر از کدام کشورها هستند باید سرویس CDN دارای سرورهای بسیار متعددی باشد تا حداکثر کارایی را برای شما ایجاد کند. اکثر شرکتهای ارائه دهنده سرویس CDN دارای سرورهای معدودی در منطقه آسیا هستند.
چند سرویس دهنده CDN در حال حاضر وجود دارد
بسیاری از سرویس دهندهها و شرکتهای مختلف هم اکنون میتوانند این امکان را برای شما نیز فراهم کنند که به دو بخش CDN های رایگان و CDN های تجاری ( برای فروش ) تقسیم می شوند. از معروف ترین سرویس های CDN رایگان می توان به Coral CDN ، Speedy Mirror و Dropbox (بله این سرویس هم که حتماً با آن آشنا هستید می تواند به شما امکانات CDN را بدهد ) اشاره کرد و همچنین در بخش CDN های تجاری می توان به مایکروسافت ویندوز Azure ( سرویس CDN مایکروسافت که البته خود یک هاست کامل است ) ، EdgeCast ( که ویدئو های وردپرس دات کام ، و بخش هایی از لینکداین ، تامبلر ، تکنوراتی و … از آن استفاده می کنند ) ، Cache Fly و maxcdn اشاره کرد.
سلام
ممنون از توضیحاتتون
سلام
ممنون استفاده کردیم
مفید و کاربردی
tnxxx
ممنون بخاطر اطلاعات خوب و مفیدتون
با سلام و احترام خدمت همکار گرامی ام
مثل همیشه توضیحات خوبی را برای تازه کاران انتشار دادید.
مرسی خیلی خوب بود
ممنون از سایت خوبتون
حیف که هزینه سالیانش نسبت به هاست و دامین خیلی گرون تره